Downloadgeneratie

Op NRC een stuk over de "downloadgeneratie".

Twintig jaar na zijn commerciële doorbraak is de disc namelijk geen serieuze muziekdrager meer

Een goed geschreven stuk, immers: de LP is dood, de casette is dood, de CD is dood en de DVD is niet het meest geschikte medium voor muziek en ook al ziek. Dus de fysieke dragers voor muziek zijn wel redelijk weg. En nu DRM door de meeste platenbazen intussen ook dood is verklaard, is het benoemen van de huidige generatie als "downloadgeneratie" een logisch gevolg. Dit betekent niet dat dit om niets ("gratis" )hoeft te zijn of illegaal, er is veel muziek legaal via CC licenties downloadbaar van het internet en er zijn ook genoeg internet zaken als iTunes van Apple of de MP3 dienst van Amazon waar je legaal muziek kunt kopen.

Wat ik wel kenmerkend vindt, de eigenschap van "de vorige generatie" om "de hudige generatie" van een naam te voorzien, meestal een niet al te gunstige naam. Zo had je de babyboomers, de juppen, de nix generatie, generatie X, babyboomers, achterbankgeneratie, patatgeneratie, nintendogeneratie en tal van andere namen worden verzonnen door de "vorige" generatie om het verschil duidelijk te maken met de "nieuwe" generatie.

Nu dus de download generatie. Het voelt alsof ik dat mijn hele leven al deel van uit maak. En dat is voor een groot deel waar, sinds 1989.