routing

Drupal en de kunst van snelheid

dit artikel is als gast blog verschenen op true.nl/blog

De meeste bedrijven die een website online hebben, hebben als doel om er geld mee te verdienen. Voor sommige websites is dat een directe manier van geld verdienen, omdat ze een webshop hebben, donaties verkrijgen of leadgeneratie hebben. En voor vele bedrijven is het een vorm van marketing, om gevonden te worden door hun prospects. Webperformance is dus niet een technisch trucje, maar een must voor een ieder. Als je geld verdient online, verlies je dat door een langzame website!

Snelle website

Content Management Systemen als Drupal zijn geweldig voor een gebruiker, zowel de redacteur als de bezoeker kan eenvoudig content toevoegen. Plaatjes worden automatisch geschaald en de tienduizenden modules leveren vaak de gevraagde functionaliteit. Maar dat komt met een prijs, ook in opensourceland. Voor elke pagina die het systeem samenstelt, moet de inhoud uit de database gehaald worden. Elke pagina die overzichtslijsten heeft (views) is een query naar de database. Elke pagina van een grotere website kan zo al snel honderden queries bevatten, enkel om een enkele pagina aan een enkele gebruiker te serveren. En dus ook met een snelle database vele seconden om de pagina aan de gebruiker te leveren. Een statische HTML-pagina serveren, is vele malen sneller.

Snelheid is de som van alle elementen

Dus aan de ene kant wil de business flexibiliteit om met een CMS content te kunnen veranderen. En aan de andere kant is het een eis dat een pagina binnen enkele seconden bij de gebruiker op het scherm staat. Om dit probleem op te lossen, is er niet een enkele actie die je kunt doen. Snelheid is de som van alle elementen tussen content en browser, de oplossing raakt dus ook alle elementen in deze keten; netwerk, operating systeem, het CMS, http en HTML. De enige oplossing om de performance te verbeteren van elke website – ongeacht het CMS – is dan ook er voor te zorgen dat de gehele keten wordt geanalyseerd en verbeterd waar noodzakelijk.

CSS en JS aggregate

Voor Drupal geldt dat het natuurlijk standaard is dat je CSS en JS aggregate gebruikt, hierdoor worden de tientallen CSS- en Javascript-bestanden samengevoegd en geminimaliseerd. Mooi. Tientallen minder hits is een aantal seconden sneller door een paar vinkjes. Maar nu begint het grijpen naar het hoger gelegen fruit. Hieronder staan enkel van de best practises, zoals deze geleerd zijn in de gemeenschap.

Minder hits

Vanuit de klant is het vaak gewenst om veel derde diensten te integreren, te meten met analystics en te delen via share this en a/b testing met Optimizely. Allemaal valide, maar elk Javascript-bestand is een extra DNS-request, een extra hit en extra parsing aan de browserzijde. Probeer de klant te overtuigen dat minder hits beter is Deze stap is waarschijnlijk het ingewikkeldste te realiseren, maar wel een die van belang is.

Caching in Drupal

Standaard heeft een CMS als Drupal caching staan in de database, het verste weg van de gebruiker vandaan. Dus alles wat deze caching kan verbeteren, is noodzakelijk. Dit kan door views en blokken te cachen.

Memcache en Varnish

Maar het verder ‘naar voren brengen’ van de cache, zodat deze niet in de database komt of zelfs Drupal ‘raakt’, is nog beter. Memcache is een goede methode, een platte tabel in het geheugen die direct door de webserver geraadpleegd wordt en waarvoor een Drupal module bestaat. Nog beter is het om Varnish te gebruiken, een reverse proxy, waardoor de verzoek nooit bij het CMS komt, maar direct geserveerd wordt. Dit werkt echter enkel voor niet ingelogde gebruikers en wil je in het CMS meten hoe vaak een artikel gelezen is in Drupal dan moet je hier dus omheen werken met een extra Javascript-call bijvoorbeeld. Typisch kan je met Varnish honderden keren meer gelijktijdig bezoek verwerken, terwijl het maken van de ‘index,html’-pagina onder deze druk van seconden naar 20 milliseconde gaat.

SSL-decrypter

Om er voor te zorgen dat de content zo ‘vers’ mogelijk blijft, dien je de expiratie-headers in de webserver zo te zetten dat de caching lang genoeg is, zonder dat de site gedateerd wordt en kan je de purge-module gebruiken. Je doet er goed aan om in de headers van de site te controleren dat het verzoek ook daadwerkelijk gecachet wordt en uit Varnish geserveerd wordt. Sommige modules en maatwerk willen dit nog wel eens voorkomen. Als jouw website https gebruikt, kan deze niet door Varnish gecachet worden. Hiervoor kan je een SSL-decrypter gebruiken voor Varnish, bijvoorbeeld pound, zodat Varnish toch gewoon http-verkeer ziet.

Zoekfunctionaliteit

Als de website een zoekfunctionaliteit heeft en je deze eigenlijk wil uitbreiden naar zoeken in binaire bestanden (PDF, MS-Word etc), neem dan een extra virtuele server met SOLR, installeer de module. En meest van belang, zorg dat de interne search de content niet meer indexeert, want de searchtabel is vaak de helft van de omvang van de database.

SPDY

Als je https gebruikt, denk dan ook aan de optie SPDY te gebruiken, de opvolger van het oude stateless http-protocol en de kandidaat voor http/2.0. Talloze browsers ondersteunen dit protocol al. Met SPDY worden de elementen van de pagina in een keer in een request gecomprimeerd geserveerd en dit kan zeker bij netwerken met een hoge latency het laden van een pagina halveren. Voor vele webservers (waaronder Apache en Nginx) zijn modules voor SPDY beschikbaar. Als dit nog geen optie is, kan je kijken naar de Google module ‘pagespeed’. Deze beschikt over een keur van opties; on the fly Javascript en CSS in de HTML injecteren als dat sneller is, lazyloading van plaatjes ‘onder de vouw’, het genereren van sprites en talloze andere opties die je site aanzienlijk sneller kunnen maken.

CDN

Een CDN kan een oplossing zijn voor tal van problemen: DDoS-bescherming, lagere roundtrip-tijden voor internationale gebruikers, maar ook meerdere requests serieel doen om de site sneller te laden. Dit kan je ook doen, zonder een echt CDN te gebruiken. De meeste browsers hebben een laag maximum aan het aantal requests dat men een dergelijke tijd kan doen naar een enkele server. Dus voor een pagina met 40 plaatjes vuurt de browser bijvoorbeeld 16 requests op de webserver af en wordt het volgende request pas geplaatst als er een succesvol is verwerkt. Hiervoor zou men dus kunnen werken subdomainen, om de pagina voor example.com te serveren gebruikt men CNAMES als images1.example.com en images2.example.com en doet men round robin loadlbalancing over deze namen. Hierdoor kan de browser nu 16 requests naar images1 sturen en 16 naar images2 op het zelfde moment. Er is een Drupal-module die dit voor je doet en ook kan integreren met de grote echte CDN’s als Akamai. Deze truc heeft enkele nadelen, je moet voorkomen dat searchengines images1.example.com gaan indexeren en er is een tradeoff omdat een extra DNS-request ook tijd vergt. Daarbij zal in de toekomst mede door SPDY deze techniek snel overbodig zijn.

Tips op servergebied

Op het gebied van de server zelf zijn er ook tal van tips van toepassing, al is dit verre van laaghangend fruit. Door bijvoorbeeld het renderbare deel van de pagina binnen de 1400 bytes te houden, kun je ervoor zorgen dat dit binnen een packet valt voor een ethernetverbinding. Het veranderen van de TCP slowstart-paramaters is een kernel hacking-ervaring, maar draagt ook bij aan een snellere website. Als gesteld, op elk gebied van business tot ethernet-frames dient men integraal webperformance te analyseren en verbeteren.

Meten van de snelheid

Er zijn vele tools die je kunnen helpen bij het meten van de snelheid en dit te verbeteren. Webpagetest en Yslow! zijn goede punten om te beginnen. Steve Souders is de autoriteit op dit gebied wereldwijd en zijn blog heeft tal van goede aanknopingspunten, 2bits heeft veel Drupal-specifieke artikelen online.

SPDY and webperformance

Robert M. White
TL;RD

  1. Performance matter for all websites
  2. Performance is not just (80%) frontend
  3. SPDY kills 80% of your frontend problems

What
In the Drupal and broader web community, there is a lot of attention towards the performance of websites.

While "performance" is a very complex topic on its' own, let us in this posting define it as the speed of the website and the process to optimize the speed of the website (or better broader, the experience of the speed by the user as performance.

Why
This attention towards speed is for two good reasons. On one hand we have the site that is getting bigger and hence slower. The databases get bigger with more content and the the codebase of the website is added with new modules and features. While on the other hand, more money is being made with websites for business even if you are not selling goods or run ads.

Given that most sites run on the same hardware for years, this results in slower websites, leading to a lower pagerank, less traffic, less pages per visit, lower conversion rates. And in the end, if you a have a business case for your website, lower profits. Bottemline: If you make money online, you are losing this due to a slow website.
UFO's
When it comes to speed there are many parameters to take in to account, it is not "just" the average pageloading time. First of all the average is a rather useless metric without taking the standard deviation into account. But apart from that, it comes down to what a "page" is.

A page can be just the HTML file (can be done in 50ms)
A page can be the complete webpage with all the elements (for many sites around the 10seconds)
A page can be the complete webpage with all elements including third party content. Hint: did you know that for displaying the Facebook Like button, more Javascript is downloaded then the entire jQuery/backbone/bootstrap app of this website, non cacheable!
And a page can be anything "above the fold"Moon Retro future
And then there are more interesting metrics then these, the time to first byte from a technologic point of view for example. But not just technical PoV. There is a website one visits every day that optimzes its' rendable HTML to fit within 1500 bytes.
So ranging from "First byte to glass" to "Round trip time", there are many elements to be taken into account when one measures the speed of a website. And that is the main point: webperformance is not just for the frontenders like many think, not just for the backenders like some of them hope, but for all the people who control elements elements in the chain involved in the speed. All the way down to the networking guys (m/f) in the basement (hint sysadmins: INITCWND has a huge performance impact!) Speed should be in your core of your team, not just in those who enable gzip compression, aggregate the Javascript or make the sprites.

Steve Souders (the webperformance guru) once stated in his golden rule that 80-90% of the end-user response time is spent on the frontend.

Speedy to the rescue?
This 80% might be matter of debate in the case of a logged in user in a CMS. But even if it is true. This 80% can be reduced by 80% with SPDY.
SPDY is an open protocol introduced by Google to overcome the problems with HTTP (up to 1.1 including pipeling, defined in 1999!) and the absence of HTTP/2.0. It speeds up HTTP by generating one connection between the client and the server for all the elements in the page served by the server. Orginally only build in chrome, many browsers now support this protocol that will be the base of HTTP/2.0. Think about it and read about it, a complete webpage with all the elements -regardless of minifying and sprites- served in one stream with only once the TCP handshake and one DNS request. Most of the rules of traditional webperf optimalisation (CSS aggregation, preloading, prefetching, offloading elements to different host, cookie free domains), all this wisedom is gone, even false, with one simple install. 80% of the 80% gone with SPDY, now one can focus on the hard part; the database, the codebase. :-)

The downside of SPDY is however that is is hard to troublshoot and not yet avaliable in all browsers. It is hard to troubleshoot since most implementations use SSL, the protocol is multiplexed and zipped by default and not made to be read by humans unlike HTTP/1.0. There are however some tools that make it possible to test SPDY but most if not all tools you use every day like ab, curl, wget will fail to use SPDY and fallback like defined in the protocol to HTTP/1.0

Measure
So can we test to see if SPDY is really faster and how much faster?
Yes, see Evaluating the Performance of SPDY-Enabled Web Servers (a Drupal site :-)
SPDY performance

So more users, less errors under load and a lower page load time. What is there not to like about SPDY?

Drupal
That is why I would love Drupal.org to run with SPDY, see this issue on d.o/2046731. I really do hope that the infra team will find some time to test this and once accepted, install it on the production server.


Performance as a Service
One of the projects I have been active in later is ProjectPAAS, bonus point if you find the easteregg on the site :-) . ProjectPAAS is a startup that will test a Drupal site, measure on 100+ metrics, analyse the data and give the developer an opinionated report on what to change to get a better performance. If you like these images around the retro future theme, be sure to checkout the flickr page, like us on facebook, follow us on twitter but most of all, see the moodboard on pinterest

Pinterest itself is doing some good work when it comes to performance as well. Not just speed but also the perception of speed.

Pinterest lazyloading with color
Pinterest does lazyload images but also displays the prominent color as background in a cell before the image is loaded, giving the user a sense of what to come. For a background on this see webdistortion


Congratulations you just saved 0,4 seconds
If you are lazyloading images to give your user faster results, be sure to checkout this module we made; lazypaas, currently a sandbox project awaiting approval. It does extract the dominant (most used) color of an image and displays the box where the image will be placed with this color. And if you use it and did a code review, be sure to help it to get it to a real Drupal module.


From 80% to 100%
Lazyloading like this leads to better user experience. Because even when 80% of the end-user response time is spent on the frontend, 100% of the time is spend in the client, most ofthen the browser. The only place where performance should be measured and the only page where performance matters. Hence, all elements that deliver this speed should be optimized, including the webserver and the browser.

Now say this fast after me: SPDY FTW. :-)

Stealing network connectivity via powerlines?

Using neighbours network

This IS weird. I have my own protected wifi network. My macs are connected to it. I have a DHCP server giving 10.0.1/24 to wifi hosts. I have a DSL line towards XS4ALL.

Today I installed an ethernet over power out of the box between a fixed IP macmini down and WiFi / DSL router upstairs. When I could not mount a disk from my WiFi network towards the fixed macmini, I started digging... And found out the above picture; I AM connected to MY wifi network, however, the DSL router somehow has default gateway towards a network of a neighbour that seems to be connected to Versatel!?!?

Yes, my fixed macs still use my own WiFiconnection. But my wifi macs while using my own network go via the mesh network of the powerlines via DHCP server of the neighbour towards to the internet via my neighbour.

If you thought that stealing bandwidth via WEP Wifi was cool in the late 90ies, this Ethernet of Power breaking will be even bigger.

But.. but.. Surley the protocol running Ethernet of Power is encrypted? Yes. But with a default key! Both my neighbour and I shopped the same box at the local shop with the same boxes with the default key installed. Making our power of ethenret devices / lines ONE network. Once I "resetted" the key manually on both my devices, I couldnt see my neighbour anymore and it were two networks again.

So
1) never trust anything
2) always change the defaults
3) You will hear about breakins like this in the near future. For example snffing all the traffic via the office next to a political party...

Will put "encryption" on the power network to prevent this... I hope

Cookies, privacy, politiek en vooruit rijden door in achteruitkijk spiegel te kijken


((c) Arty Smokes )
Het is altijd leuk te zien dat politiek helemaal niet vooruitzien is maar achteruit kijken. Een soort auto besturen door in de achteruitkijkspiegel te kijken. Het gaat prima, zolang de condities niet veranderen; er een bocht komt. Echter, in de huidige wereld verandert alles ten alle tijde continue. Bochten, hellingen, splitsingen, ze zijn aan de orde van de dag. Dus als de politiek zich bezig gaat houden met het sturen en de motor van de auto terwijl ze in de achteruitkijk spiegel kijkt, dan weet je dat we de vangrail gaan raken.


( (c) bass_nroll)
Toen heel Nederland zich 5 jaar geleden begon te ergeren aan de absurde kosten voor het gebruik van data op een mobiele telefoon in het buitenland, ging de politiek zich bezig houden over de hoge kosten van SMS in het buitenland. Ik gok dat de politiek zich ook bezig hield met de hoge prijzen voor haver voor paarden die internationale koetsen trokken, toen de de treinen al decenia tussen de landen pendelen. Jawel, regeren is vooruitzien met een achteruitkijk spiegel.

Zo is het ook amusant te zien dat de NL en EU zich plotseling druk gaan maken over "cookies", kleine text bestanden (in de campingbrowser) of regels in een text bestand in echte browsers). Van tekst bestanden kan je geen geslachtziekte krijgen. En al rond 1996 wist ik hoe ik er mee om moest gaan, blockeren wat je niet wil en gebruiken wat handig is. Zonder cookies kan je moeilijk inloggen op sites en dus gebruik maken van diensten omdat HTTP nu eenmaal stateless is. Een gebruiker wil niet zonder. En gebruiker weet echter meestal niet wat de nadelen zijn, een cookie wordt gebruikt om een gebruiker te identificeren en kan dus gebruikt worden om iemand te... identificeren. Een cookie kan per definitie enkel gelezen worden op het domain waarop deze gezet is, sbs6.nl kan mijn cookie van nos.nl dus niet lezen. Daar is geen probleem. Maar het probleem is dat er domains zijn die nagenoeg tegenwoordig op elke pagina vorkomen, advertenties van google bv in combinatie met google analytics. Google kan dus vrij eenvoudig een gebruiker volgen over 70% van alle internet sites. Probleem: Wellicht. Echt: Nee

Tuurlijk, Google (maar ook anderen als facebook die mij vraagt of ik als eerste van mijn vrienden iets wil "liken" op een site) weten heel veel van mij. En ondanks dat Google haar policy in 2007 aanpast heeft weet ze -en tientallen andere grote bedrijven en honderden ads agencies- heel veel van mij. Erg? Wel, ik heb liever goede reclames dan slechte. Behavioraal of niet.

Hoewel ik wel van mening ben dat het absurd is om en camera boven je webste te hangen om Google te laten meten wie er binnen en welke jas hij draagt voor enterprises en met name overheden. Zeker als er zeer goede alternatieven zijn door zelf de ruwe analyse van data te doen in realtime en "gratis" aan de hand van de opensource oplossing aan de hand van bijvoorbeeld piwik.org/. En het lost een van de grootste problemen op; als websites webapplicaties worden zie je de enkel de pagina load; niet de interactie. Zie hiervoor mijn oude posting op when webpages become webapplications and the influence on statistics. Dus zelf je ruwe data analyseren, is de beste oplossing.

Natuurlijk doen alle uitgevers alsof de hemel vol cookies op ons dak komt. Maar ik ben geen Gallier, Ich bin ein Groninger. Dus niet bang voor de cookies of de hemel. Kom maar op.


((c) nettsu)

Een achterhoede gevecht dus dat cookie gedoe. Want er zijn echt heel veel andere manieren om een gebruiker uniek te tracken. Natuurlijk het source IP adres, maar dat is niet echt uniek als er vele adressen achter een "NAT" adres zitten. Maar ook de browser zelf is heel vaak uniek. Door de headers die verstuurd worden kan je zien welke versie het is, welke plugins geinstaleerd zijn en welke fonts ik heb. Die zaken samen zijn veel unieker dan men denkt en kunnen ook vor tracking gebruikt worden. Test je eigen browser eens op http://panopticlick.eff.org/. In mijn geval was mijn browser uniek op de reeds 1.6 miljoen geteste bowsers.

Your browser fingerprint appears to be unique among the 1,636,036 tested so far.
Currently, we estimate that your browser has a fingerprint that conveys at least 20.64 bits of identifying information.

Lees de informatie van de EFF op Every Browser Unique en de PDF

De combinatie van IP adres en browser maken echt wel dat Google of een ander bedrijf zonder cookies mij uniek kan tracken in mijn surfgedrag over het net. Natuurlijk wil men liever een gebruiker tracken dan een device, maar als ik af en toe gebruik maak met mijn IP adres en browser van Google diensten waarbij ik moet inloggen (google apps) ben ik honderd procent identificeerbaar.

Om duidelijk te maken hoe zeer dit vooruit rijden is door in de achteruitkijk spiegel te kijken, de hele cookie discussie is voorbij als we IPv6 hebben. IPv6 kent geen NAT, IPv6 maakt je device overal te wereld uniek. Per definitie; je koelkast, je TV, de PC van de kids. Allen kennen een uniek adres en dat is geen toekomst visie of vaag geblaat van een paarse broek. In mijn gezin zijn op elk moment van de dag zo'n 20 IP adressen in gebruik; iPhones, iPads, Macbooks, Mini mac, iMac, camara's, Wii en zelfs mijn TV hebben een IP adres. Nu nog ge-NAT maar straks echt een op een traceerbaar, lees IPv6 and the future of privacy

What does it mean to shift from the present addressing system (IPv4) to the ‘new’ system (IPv6)? To begin, it means that there is a lot more of IP real-estate; whereas IPv4 offers roughly 4.3 billion addresses, IPv6 provides 340 trillion trillion trillion (!) unique addresses. One can quickly appreciate the numerical difference. More significantly, it means that the system of LANs that we have today will no longer be required because of IP address scarcity. Each of the Internet-enabled devices in my home could have its own IPv6 address – there is no real need to route all the data through a single IP address that is provided by my ISP.
In a situation where all Internet enabled devices have a constant address, the regular refrain “we don’t know who’s IP address we’re monitoring; it is possible that a set of users are sharing the same address!” is quickly disabused. With a persistent IP address, depending on the degree of algorithmic surveillance, it is possible to develop very, very good understandings of who is presumably the agent ‘using’ the IP address. Similar to how marketers can figure out who you are with very little information, advertising companies such as Doubleclick are in a comparable situation to develop very detailed, very personal, accounts of the individuals that regularly use Internet enabled devices. In a situation where all devices have unique IP addresses, this could facilitate more accurate advertising (read: better targeted and more invasive), and that government agencies and ISPs alike could more accurately identify and track particular users online.

Heerlijk toch, de politiek houdt zich met problemen van 15 jaar geleden bezig. En implementeert oplossingen die over 5 jaar volledig onzin zijn. ""Telling the future by looking at the past assumes that conditions remain constant. This is like driving a car by looking in the rear view mirror." (Herb Brody) Dank Den Haag. Dank.

What is the buzz Google?

APOSTLES

What's the buzz?
Tell me what's a-happening. (Repeat 8 times)

JESUS

Why should you want to know?
Don't you mind about the future?
Don't you try to think ahead?
Save tomorrow for tomorrow;
Think about today instead.

Google cant make waves anymore like they used to when people were bidding for free gmail accounts. To buzz has not been orkut for a long time.

Will it be a "silo integration", a flop like wave, a Spanish orkut or indeed a hit like gmail? Time will tell.

XML feed