Labyrinth van Peter Jan Rens, de eerste Augmented Reality game op TV


Afgelopen Donderdag was ik bij Beeld en Geluid met een van de mooiste panden in Nederland. In de centrale ruimte hadden ze een aantal oude TV spellen in het echt getoond waar je mee mag spelen. De Pisa toren van de Honneymoon quiz, zenuwspiraal uit de 100.000 Gulden Show maar ook een oud spelletje "Labyrinth", door Peter Jans Rens destijds gepresenteerd.

Laybrith was een spelshow waarbij aan het einde een speler op een grote blauwe ruimte van boven gefilmd werd en het beeld geplaatst werd op TV over een laburith. Een speler moest dan de ander de aanwijzingen geven om zonder de randen te raken in het centrum te komen.

"Lopen, Lopen, Lopen, Lopen... STOP!"

Zie hier een filmpje uit die tijd:

(zie ook de biografie site van de vara)

Overigens zie ik nu voor het eerst dat mijn geliefde Amiga 500 -mijn tweede computer- werd gebruikt als computer om dit geheel aan te sturen. Voor meer informatie, zie het zomerprogramma van Beeld en Geluid.

De spelshow liep van 86 tot 1993. En nu ik er over nadenk, dit is waarschijnlijk een van de oudste Augmented Reality games die ik ken. Ver voor Layer en anderen was de Vara al hip.. met laarzen aan. Dat dan wel weer.